W dniu 17 lutego 2018 r. w Kamieńcu odbył się konkurs: pt. „Międzypowiatowe dziedzictwo kulinarne” w ramach projektu współpracy: „Poznajemy naszego sąsiada” przygotowanego przez Stowarzyszenie Ziemi Grodziskiej Leader z Lokalną Grupą Działania KOLD i Lokalną Grupą Działania „Źródło”. Ocenie podlegała estetyka wykonania, oryginalność potrawy oraz jej smak.
W konkursie wzięło udział 14 zespołów – przedstawicieli gmin z trzech lokalnych grup działania. Nagrodami dla uczestników były książki kucharskie oraz dyplomy. I miejsce zajęli Anna Sałagaj i Krzysztof Górny za zupę ziemniaczaną po szlachecku, II miejsce zajęli Piotr Pluskota i Tomasz Hałas za grul, III miejsce zajęły Dorota Ossowska i Alicja Sammler za roladę ziemniaczaną z sosem grzybowym. Wyróżnienie otrzymali: Justyna Hałas i Karolina Łuczak za babkę ziemniaczaną z boczkiem, Daniela Kalemba i Krystyna Szymczak za kotlety z ziemniaków, Danuta Wasielewska i Genowefa Brychcy za pączki ziemniaczane oraz Honorata Prałat za tarciuchy ziemniaczane w kapuście. Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody i dyplomy za uczestnictwo w konkursie, tj. Krystyna Łuczak i Stanisława Starkowska za placki ziemniaczane ze szpinakiem i sosem czosnkowym, Jadwiga Nowakowska i Elżbieta Zięba za ziemniaki faszerowane z 4 nadzieniami, Ewa Grzegorzewska i Lucyna Bręk za szare kluchy z kapustą, Danuta Czeszyńska i Krystyna Przybylska za parówki w cieście ziemniaczanym, Renata Panek i Dorota Woźniak za zupę „pyrkową” z Sękowa, Wiesława Lewandowska i Halina Maciołek za ziemniaczaną babkę, Wanda Roguszka i Maria Laks za hobstrabanty – kluski z ziemniaków i mąki.
W części artystycznej wystąpiła kapela „Po zagonach” z programem prezentującym muzykę regionalną. Podczas imprezy odbyła się degustacja konkursowych potraw. Dodatkowo przygotowano poczęstunek w postaci grochówki i ciasta.
Konkurs przebiegał w miłej atmosferze, przy wspólnej zabawie i wzajemnej wymianie przepisów, które cieszyły się ogromnym powodzeniem.