XX edycja konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

XX edycja konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Serdecznie zapraszamy do udziału w XX edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbędzie się 7 sierpnia 2021 r. podczas XI edycji Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na "Pograniczu Kultur" w Gospodarstwie Agroturystycznym „KARCZMA KALISKA” w Szadku, gmina Ceków-Kolonia, powiat kaliski.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach.

Za obsługę konkursu odpowiada Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-34, 61/626-65-33, 61/626-65-20 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl

Szczegóły dotyczące konkursu i karty zgłoszeniowe znajdziecie Państwo na stronie Urzędu Marszałkowskiego:

https://www.umww.pl/xx-edycji-konkursu-wojewodzkiego-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow; https://sdk-wlkp.pl/zaproszenie-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2/ oraz http://www.produktyregionalne.pl/nkd.html